Zdravé nádobí

Akční nabídka

Momentálně nejsou žádné slevy

Newsletter

 

ZDRAVÉ PEČENÉ KUŘE  

Suroviny: 4 porce kuřete, brambory 

Titanovou nádobu dobře rozehřejeme a vytřeme ubrouskem s kapkou oleje. Vložíme porce kuřete (kůží dolů), přikryjeme poklicí, tepelný zdroj snížíme na střední stupeň a pečeme 15 minut. Poklici sundáme, porce kuřete otočíme a přidáme na kousky nakrájené syrové brambory. Opět přiklopíme poklicí a pečeme dalších 15 minut. Během této doby poklici 2x zvedneme a brambory  promícháme. Místo brambor můžeme přidat zeleninu. Budete překvapeni chutným pokrmem bez soli. 

Pro gurmány: porce kuřete můžeme posypat grilovacím kořením.  

  

KUŘE NA ČESNEKU V PÁŘE

Suroviny: kuřecí prsa nebo horní stehna (nejlépe vykostěná) , sůl, pepř, majoránka, brambory, zelenina např. mrkev, brokolice, květák, hrachové lusky atp.

Porce masa můžeme upravit na tenčí plátky (pro rychlejší uvaření cca za 20 min). Kuřecí maso osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, opepříme, okořeníme majoránkou. Ideálně necháme maso odležet přes noc, aby všechny ingredience správně „natáhlo“. 

Tip pro dietní vaření: maso vůbec nesolíme a nepepříme, samo o sobě je slané, v páře si uchová svou chuť.
 
Do titanového hrnce připravíme vše pro polévku a vaříme obvyklým způsobem. Přibližně 20 min. před dokončením polévky položíme na hrnec parní nástavbu a do ní vložíme připravené maso. V hrnci můžeme samozřejmě vařit jen vodu. Máme li jednu parní nástavbu, můžeme maso, brambory a zeleninu vařit v jedné parní nástavbě, chutě se v páře nemísí. Pokud připravujeme pokrm pro více lidí, je možné použít dvě parní nástavby. V jedné můžeme připravit brambory a zeleninu a ve druhé kuřecí maso. Přibližně po 10 minutách přidáme k masu zeleninu a brambory a vaříme dalších 10 minut. Délka vaření závisí na velikosti brambor i masa.

Takto připravený pokrm si zachová vitamíny a má výbornou chuť.

 

ŘÍZKY V TROJOBALU 

Suroviny: drůbeží, vepřové řízky, strouhanka, vejce, hladká mouka, sůl, olej

Příprava: Maso naklepeme, osolíme. Postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci, strouhance. Titanovou pánev dobře nahřejeme a ztlumíme na minimum. Do misky nalijeme olej a připravené řízky lehce v oleji namočíme z obou stran a vložíme do titanové pánve. Dále smažíme z obou stran jako obvykle. Při smažení většího počtu řízků odstraníme papírovým ubrouskem po každé várce opadané kousky strouhanky tak, abychom dávali další řízky vždy do čisté a suché nádoby.

Tip pro dietní vaření: K přípravě strouhanky doporučujeme použít čerstvé pečivo. Strouhanka z čerstvého pečiva nesaje tolik tuku a jídlo je lehce stravitelné.

 

HOUSKOVÝ KNEDLÍK 

Suroviny: 0,5 kg hrubé mouky, 1 lžička soli, 1 vejce, 1 lžička cukru, 0,25 l vlažné vody nebo mléka, 3 dkg droždí.

Příprava těsta: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vykynutý kvásek. Kvásek připravíme z poloviny vlažné vody nebo mléka, cukru a droždí. Do druhé poloviny vody nebo mléka rozkvrdláme vejce a také přidáme k mouce. Zaděláme těsto, které nemá být příliš tuhé. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme přikryté ubrouskem kynout asi půl až tři čtvrtě hodiny. Vál posypeme moukou, položíme na něj těsto, rozdělíme ho na čtyři díly. Z každého dílu vytvoříme podlouhlé knedlíky, které necháme pod ubrouskem asi 10 minut odpočinout.

Nejlépe hranatý titanový kastrol zahřejeme a potom do něj dáme 2-3 dcl vody. Teplotu nastavíme na maximum. Když voda začne vařit, vložíme do něj knedlíky, přiklopíme poklicí a tepelný zdroj snížíme na střední stupeň. Vaříme 20 minut. Celou dobu varu sledujeme, aby se voda vařila. Knedlíky neobracíme, proto je zbytečné nadzvedávat poklici, unikala by pára. Uvařené knedlíky vyjmeme a pomocí nitě je nakrájíme na plátky. Podáváme jako přílohu k omáčkám, zejména smetanovým, ke guláši, perkeltům, ragú a pod.

 

ČESKÉ BUCHTY

Příprava: Kynuté těsto připravíme obvyklým způsobem dle vlastního receptu. Z vykynutého těsta tvoříme na pomoučeném vále placičky, které plníme nádivkou - tvaroh, povidla, mák. Nádobu - nejlépe hranatý titanový kastrol vytřeme tukem a klademe do ní připravené  buchty. Každou buchtu i po stranách potřeme tukem a necháme chvíli vykynout. Pečeme na mírném zdroji tepla - na varné desce, přikryté pokličkou 30 minut. Potom buchty obrátíme a dopečeme druhou stranu - 5 minut už bez poklice. Během pečení otíráme orosenou poklici.

 


DomůDomů

Košík  

(prázdný)

Máte problém, chcete poradit?


Volejte (+420) 777 617 302
denně od 8 - 18 hodin

Reklama